Onderzoekers van het Brain and Behavior Laboratory aan de universiteit van Colorado bestudeerden neuroplasticiteit en de impact van leeftijdsgerelateerd gehoorverlies op de hersenen. Ze ontdekten dat de hoorgebieden van de hersenen krimpen, wanneer gehoorverlies optreedt. Vervolgens spreekt het brein andere gebieden aan om geluidsimpulsen alsnog te kunnen verwerken. Deze vorm van compensatie verhoogt de gehele belasting van de hersenen en kan bijdragen aan cognitieve achteruitgang.
Dr. Anu Sharma van het Brain and Behavior Laboratory: "Recente rapporten beschrijven een significante relatie tussen leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en dementie. Compenserende reorganisatie van de hersenen gekoppeld aan gehoorverlies zou hierin een rol kunnen spelen.”
Verder zegt ze: “Zelfs kleine gradaties van gehoorverlies kunnen veranderingen in de hersenen veroorzaken. Om het brein te beschermen tegen deze reorganisatie, zouden gehoortesten voor volwassenen en ondersteuning in de vorm van gehoorapparaten veel eerder moeten worden overwogen.”
Bekijk het onderzoek van het Brain and Behavior Laboratory (Engels)